Bang om te falen? Just own it! Falen is winnen

Of je nou last hebt van faalangst, een enorm egominderwaardigheidsgevoelens of bewijsdrang, angst zit aan het stuur. Je kunt ervoor blijven wegrijden, maar eens is je tank leeg. Dus waarom zoek je het falen niet zelf op? Als je je grootste angsten recht in de ogen kijkt zijn ze namelijk helemaal niet zo eng. Op zijn allerminst hoef je niet meer bang te zijn dat ze uitkomen. Falen is het nieuwe winnen, en wij leggen je uit waarom. Start before you’re ready!

SPOKEN UIT JOUW FAAL-VERLEDEN

Laten we beginnen bij de verwachtingen die jij stelt aan jezelf. Waar komen die vandaan? Zijn die verwachtingen naar je uitgesproken door anderen, baseer jij ze op voorgaande ervaringen, of vul je ze zelf in? Angst voor mislukking komt vaak voort uit een negatieve herinneringen. En die hoeven niet perse in lijn te staan met de waarheid. Het is dus goed om eens te gaan graven in het verleden. Niet om een beerput te openen, maar om te kijken op welke herinneringen jij jouw huidige verwachtingen baseert. Dat beantwoordt namelijk de vraag ‘Waar ben je bang voor?’.

Wanneer heb je in een vergelijkbare situatie gefaald? En wat gebeurde er toen? Wat probeer je nu precies te vermijden? En klopt deze vergelijking eigenlijk wel met jouw huidige ervaring? Het voordeel van angst gebaseerd op een ervaring, is dat je het dus al een keer hebt moeten doorstaan. Je bent dus hoe dan ook verder dan die vorige keer en weet nu dingen die je toen nog niet wist. De kans dat je nog een keer ‘faalt’ is dus kleiner.

FAILING WITH PURPOSE

Heb jij eigenlijk wel eens over je why nagedacht? Je durft alleen te mislukken als je iets gepassioneerd wilt. Jouw belangen bij het doorzetten moeten groter zijn dan je belangen bij opgeven. Als je bijvoorbeeld de afwas ziet staan maar geen zin hebt, is je belang dat je rust nodig hebt. Maar als je nieuwe crush zo voor het eerst langskomt, is je belang om die te imponeren groter dan je belang om even te chillen op de bank. Zo werkt het ook met uitdagingen. Als het je droom is om schrijver te worden is het mailen van uitgevers met jouw manuscript een ontzettend zware en grote taak, die een lange adem vereist. Je moet dus bereid zijn om keer op keer afgewezen te worden, omdat je overtuigd bent van jouw werk, je doel en jouw ‘why’. Als je die passie niet voelt ga je nooit zoveel moeite doen en stel je jezelf teleur.

Verwacht liever dingen van jezelf die je écht graag wilt. Dit zijn de enige verwachtingen die je ook écht kunt waarmaken.

FAAL EXPRES

Angst voor falen is één van de grootste blockers van jouw succes.  Angst werkt verlammend en houdt je klein. Doe het daarom gewoon lekker expres! Als je een mislukking bent ben je vrij, vertelt coach Gary Vee‘Go fuck up, everyone will think you suck and everything will be upside down.’ Als het enige wat jouw tegenhoudt de angst is om te falen, doe het dan alsjeblieft gewoon. Bel die potentiële opdrachtgever op die je toch nooit te woord gaat staan, meld je aan voor dat project waar er toch betere kandidaten zijn, je hebt niets te verliezen. Hustlen is het lef hebben om te falen.

WAT ZOU JE NU DOEN ALS JE NIET KON FALEN?

Caleb Meakins besloot vanuit deze vraag tot actie over te gaan. Hij is 40 dagen lang zijn angst om te falen aangegaan. En wat bleek? Bang zijn is niet hetgeen wat eng is, het zit ‘m in het overkomen van angst. En dat is een skill. Een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen, gewoon door te oefenen. Pas die 10.000 uur strategie van Malcolm Gladwell toe op je mislukkingen en faal genoeg om er de beste in te zijn.

WEES ONGEMAKKELIJK

“Life begins at the end of your comfort zone” zei Neale Donald Walsch ooit. En wat is dat ontzettend waar. Angst is een indicator dat je leeft, geen stop signaal, vertelde Caleb in zijn TEDx talk. Zijn stappenplan? Heb belachelijk veel moed voor 20 seconde, ken je motivatie (wat wil je bereiken?) en bedenk je wat het ergste is dat er kan gebeuren. Is het antwoord de dood of iets illegaals? Doe het niet. In alle andere scenario’s, just do it!

Heb jij nu ook zo’n zin om te falen? Word er samen met ons een ster in en Hit us up!