De kracht van actie

Als je niets doet blijf je waar je bent. Dat weten we allemaal. Maar waarom is actie nou zo belangrijk. Wat is er mis met uitgebreide voorbereiding en wachten op het perfecte moment? Helemaal niets, maar het is niet geschikt voor het najagen van dromen.

Plannen werkt alleen als je de uitkomst en de route ernaartoe al weet. Als je het eindpunt en de route helder hebt, is het natuurlijk super verstandig om een plan te maken. Je rijdt ook niet naar Parijs zonder op de weg te letten en de juiste afslag te nemen. 

Met dromen werkt dit echter anders. Dromen zijn namelijk doelen die nog niet helder zijn, waar nog geen route voor is uitgestippeld. In ieder geval niet voor jouw situatie. Natuurlijk zijn er mensen in de wereld die een soortgelijk idee hebben gehad, of pad hebben bewandeld, maar nooit zoals jij die van jou zult volgen. Je kunt andermans dromen niet kopiëren en vice versa. Het is niet voor niets zo ontzettend eng om je dromen na te jagen en we hebben het niet voor niets over ‘in het diepe springen’.

Plannen versus Proberen

Wel eens gehoord van The Marshmallow experiment? En dan bedoelen we niet dat experiment waar kinderen kunnen kiezen tussen 1 marshmallow meteen opeten, of wachten en er later meer krijgen. Nee, het experiment waarbij teams van 4 personen tegen elkaar strijden om een structuur te bouwen met marshmallows. Ze krijgen 18 minuten de tijd, 20 harde spaghetti slierten om mee te bouwen, een rol tape, een rol touw en één marshmallow, welke boven aan de toren moet eindigen. 

In groepen van vier werden verschillende soorten mensen getest, van studenten tot advocaten tot kleuters. De meesten beginnen met oriënteren, plannen en organiseren. Ze verdelen rollen, overleggen veel, verschuiven wat spaghetti slierten heen en weer en raken in tijdnood. Ze gaan op zoek naar optimaal resultaat en de beste route daarnaartoe. 

Drie keer raden welke groep mensen het, het beste deed? Juist, de kleuters! De groepen die het slechtst presteerde waren recent afgestuurde universitaire studenten en planmatige lieden. De meest succesvolle teams bestonden dus uit kleuters, en gelukkig ook de architecten en ingenieurs. In de honderden studies die voor dit experiment zijn uitgevoerd werd significant zichtbaar dat de teams die bleven proberen, succesvoller waren die de teams die goed kunnen plannen. De studenten bijvoorbeeld, zijn getraind om het beste plan te ontdekken en optimaal resultaat te behalen. Als zij een instructiekaart hadden gekregen voor het bouwen van de toren waren deze skills ontzettend handig geweest. Maar in 18 minuten een samenwerking tot stand brengen maakt van oefening toch echt kunst.

De kracht van experimenteren

De studenten bleven maar zoeken naar optimaal resultaat, voordat zij begonnen. De kleuters daarentegen waren niet bezig met een rolverdeling, niemand wilde CEO van Marshmallow Incorporated worden. THEY JUST DID IT! Daarnaast dachten zij niet na over de perfecte, meest efficiënte manier om de structuur te bouwen. Ze begonnen met bouwen en gingen af van de constante feedback die ze kregen tijdens het bouwen. Valt het om? Dan werkt het niet, laten we iets anders proberen. Al falend baande zij zich een weg naar succes. 

De kracht van verfijning

Dankzij het experimenteren krijg je ontzettend veel feedback. Die feedback kun je vervolgens implementeren om je plannen te verfijnen. Wat werkte er wel, wat werkte er niet? Wat is de weg van de minste weerstand? Wanneer zit je in de juiste flow met jouw stappenplan (Doorlinken naar Just Do It sessie). Wat geeft je moed, energie en doorzettingsvermogen en wat doet je blokkeren, vastlopen en maakt je angstig? 

Blijf met je jezelf in contact, blijf met jezelf communiceren. Let op de manier waarop je met feedback en kritiek omgaat en blijf je bewust van je eigen mening over jouw stappen. Stel bij waar nodig maar blijf bij jezelf. Stop met verdwalen en start met verfijnen!

In een halve dag jouw droom op papier krijgen met heldere stappen, doelen en deadlines? Meld je aan voor de JUST DO IT workshop!