Stop met uitstellen, start met doen

Er is weinig wat je zelfvertrouwen meer in de weg zit dan uitstelgedrag. Je loopt voor je gevoel altijd achter de feiten aan, je werk had altijd beter gekund, je moet steeds creatiever zijn met smoesjes en bent eigenlijk continu bezig met die dingen die je probeert te ontlopen. Je houdt jezelf gevangen in ‘What If´s’ en geeft de schuld aan je vaardigheden of je waarde. Uitstelgedrag is de moeder van alle stress.

Laten we ons hier en nu voornemen, dat paniek, op het laatste moment je werk versturen en bevroren op de bank blijven zitten, verleden tijd zijn. Uitstelgedrag leidt tot afkeuring van jezelf, en je hebt jezelf juist zo hard nodig als cheerleader. Want als jij niet in jezelf gelooft, kunnen anderen dat al helemaal niet!

WERK AAN JE EIGENWAARDE

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar WEES LIEF VOOR JEZELF. Uitstelgedrag komt vaak voort uit faalangst en perfectionisme. Het komt voort uit een gebrek aan eigenwaarde, jezelf niet (goed) genoeg vinden. Jezelf afstraffen voor uitstelgedrag werkt het juist in de hand, het werkt averechts. Als je een blauwe plek op je scheen hebt ga je er ook niet tegenaan trappen omdat je boos bent dat je die blauwe plek hebt opgelopen. Schrijf op waar je bang voor bent, per situatie en per taak. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een G-Schema. Door een G-schema in te vullen maak je namelijk onderscheid tussen realistische gedachten en angsten. Het helpt je te stoppen met overdrijven en groter maken. Het kan je helderheid bieden op momenten dat jij dat jezelf niet kunt geven.

FOCUS JE OP JE FOCUS

Download een app met de Pommodori methode, zoals bijvoorbeeld Forest. Een app die jou helpt focussen op de belangrijke dingen in je leven. Er zit een timer op waarmee je 25 minuten volledig gefocust aan het werk gaat, daarna mag je een pauze inlassen. En het leuke is dat er een spel element in verwerkt zit. Je plant bomen en daarmee bossen door de app vaak te gebruiken, en wordt beloond voor je focus. Hoe meer focus jij hebt middels de app, hoe meer je beloond wordt met Coins. En het aller tofste? Zodra je een coin uitgeeft in de app, wordt er geld gedoneerd aan de stichting Trees for the FutureZo ben je dus niet alleen lief voor jezelf, maar ook voor de aarde.

Door je in tijdsloten te focussen en jezelf ook genoeg rust te bieden, worden taken behapbaar en overzichtelijk. Je gaat veel sneller iets aan dat 25 minuten duurt, dan het idee dat je 9 uur aan e-mails te beantwoorden hebt. (Hopelijk is dit overdreven en heeft niemand ooit 9 uur lang e-mails beantwoord, if so, BEL ONS EN WEL NU <3!)

GEBRUIK EEN PLANNER

Weet waar je aan toe bent, dat is hoe je rust in je hoofd en lichaam krijgtPlannen is jouw sleutel naar succes. Want zeg nou zelf, je besteed veel liever wat extra tijd aan het maken van een planning dan aan het hebben van een paniekaanval, niet?

Zo heeft Structuurjunkie bijvoorbeeld een prachtige, vrolijke planner uitgebracht die met een cursus plannen erbij komt! Je wordt niet alleen blij als je ‘m ziet, het helpt je te stoppen met uitstellen. Als je namelijk helder in kaart brengt wat je moet doen, weet wanneer je dat gaat doen en hoe realistisch dat is, verdwijnen je zorgen als sneeuw voor de zon. Je krijgt er zelfs ontzettend veel zin in!

Ons brein is zo’n ontzettend drukke plek, waar zo vreselijk veel gebeurt, dat je de dingen die je kunt plannen en op papier kunt zetten, het beste uit je hoofd kunt halen. Verlos jezelf van ADHOC denken. Je dingen loslaten als ze op papier staan. En als je het dan aan het plannen slaat, kun je het net zo goed leuk maken! Beloning is hierbij een prachtig middel. Heb je je een week goed aan je planning gehouden? TREAT YOURSELF. Doe je het al een maand fantastisch? Geef jezelf een uitje waarmee je weer helemaal oplaadt. Lief zijn voor jezelf is namelijk de moeder van productiviteit.

Hulp nodig met het lief zijn voor jezelf, of het werken aan je eigenwaarde? We got your back! Join your tribe en neem contact met ons op!