BLOG

De kracht van actie

16-09-2020 – Shenin Lebrun

Als je niets doet blijf je waar je bent. Dat weten we allemaal. Maar waarom is actie nou zo belangrijk. Wat is er mis met uitgebreide voorbereiding en wachten op het perfecte moment? Helemaal niets, maar het is niet geschikt voor het najagen van dromen.

Plannen werkt alleen als je de uitkomst en de route ernaartoe al weet. Als je het eindpunt en de route helder hebt, is het natuurlijk super verstandig om een plan te maken. Je rijdt ook niet naar Parijs zonder op de weg te letten en de juiste afslag te nemen.

Met dromen werkt dit echter anders. Dromen zijn namelijk doelen die nog niet helder zijn, waar nog geen route voor is uitgestippeld. In ieder geval niet voor jouw situatie. Natuurlijk zijn er mensen in de wereld die een soortgelijk idee hebben gehad, of pad hebben bewandeld, maar nooit zoals jij die van jou zult volgen. Je kunt andermans dromen niet kopiëren en vice versa. Het is niet voor niets zo ontzettend eng om je dromen na te jagen en we hebben het niet voor niets over ‘in het diepe springen’.

Plannen versus Proberen

Wel eens gehoord van The Marshmallow experiment? En dan bedoelen we niet dat experiment waar kinderen kunnen kiezen tussen 1 marshmallow meteen opeten, of wachten en er later meer krijgen. Nee, het experiment waarbij teams van 4 personen tegen elkaar strijden om een structuur te bouwen met marshmallows. Ze krijgen 18 minuten de tijd, 20 harde spaghetti slierten om mee te bouwen, een rol tape, een rol touw en één marshmallow, welke boven aan de toren moet eindigen.

In groepen van vier werden verschillende soorten mensen getest, van studenten tot advocaten tot kleuters. De meesten beginnen met oriënteren, plannen en organiseren. Ze verdelen rollen, overleggen veel, verschuiven wat spaghetti slierten heen en weer en raken in tijdnood. Ze gaan op zoek naar optimaal resultaat en de beste route daarnaartoe.

Drie keer raden welke groep mensen het, het beste deed? Juist, de kleuters! De groepen die het slechtst presteerde waren recent afgestuurde universitaire studenten en planmatige lieden. De meest succesvolle teams bestonden dus uit kleuters, en gelukkig ook de architecten en ingenieurs. In de honderden studies die voor dit experiment zijn uitgevoerd werd significant zichtbaar dat de teams die bleven proberen, succesvoller waren die de teams die goed kunnen plannen. De studenten bijvoorbeeld, zijn getraind om het beste plan te ontdekken en optimaal resultaat te behalen. Als zij een instructiekaart hadden gekregen voor het bouwen van de toren waren deze skills ontzettend handig geweest. Maar in 18 minuten een samenwerking tot stand brengen maakt van oefening toch echt kunst.

De kracht van experimenteren

De studenten bleven maar zoeken naar optimaal resultaat, voordat zij begonnen. De kleuters daarentegen waren niet bezig met een rolverdeling, niemand wilde CEO van Marshmallow Incorporated worden. THEY JUST DID IT! Daarnaast dachten zij niet na over de perfecte, meest efficiënte manier om de structuur te bouwen. Ze begonnen met bouwen en gingen af van de constante feedback die ze kregen tijdens het bouwen. Valt het om? Dan werkt het niet, laten we iets anders proberen. Al falend baande zij zich een weg naar succes.

De kracht van verfijning

Dankzij het experimenteren krijg je ontzettend veel feedback. Die feedback kun je vervolgens implementeren om je plannen te verfijnen. Wat werkte er wel, wat werkte er niet? Wat is de weg van de minste weerstand? Wanneer zit je in de juiste flow met jouw stappenplan (Doorlinken naar Just Do It sessie). Wat geeft je moed, energie en doorzettingsvermogen en wat doet je blokkeren, vastlopen en maakt je angstig?

Blijf met je jezelf in contact, blijf met jezelf communiceren. Let op de manier waarop je met feedback en kritiek omgaat en blijf je bewust van je eigen mening over jouw stappen. Stel bij waar nodig maar blijf bij jezelf. Stop met verdwalen en start met verfijnen!

In een halve dag jouw droom op papier krijgen met heldere stappen, doelen en deadlines? Meld je aan voor de JUST DO IT workshop! 

Is een business coach iets voor jou?

25-08-2020 – Shenin Lebrun

De business coaches vliegen je om de oren online. Personal coaching is hot. Als je vastloopt, stilstaat of vooruit wilt, is een business coach super waardevol. Vooral wanneer je behoefte hebt aan een support systeem, iemand die je soms even aan de hand kan nemen en al verder is dan jij. Je wilt je ideeën omzetten in doelen en je doelen in resultaten. Hustle & Heart consultancy helpt jou bij de ontwikkeling van een sterke strategie, een mooi merk en vooral met het creëren van de juiste mentaliteit. Heb jij behoefte aan een business coach? Kijk of jij jezelf herkent in de onderstaande struggles.

Je bent overweldigd door mogelijkheden

Je hebt ontzettend veel ideeën, moed en doorzettingsvermogen maar mist het zelfvertrouwen om jezelf echt te laten zien. Je kwetsbaar opstellen op professioneel vlak is scary en tegelijkertijd krachtig. Je hebt het lef nodig om er écht voor te gaan, you need to hustle!

Het voordeel van groots denken is dat alles mogelijk wordt. Je kunt er alleen ontzettend overweldigd door raken. Je vraagt je af hoe je prioriteiten stelt en hoe jij jezelf daaraan houdt. Je hebt een zetje nodig om koers te bepalen en je daar aan te houden. Ook vind je dingen uitbesteden maar lastig, jouw bedrijf is tenslotte jouw baby! Je hoeft het niet alleen te doen. Deel je zorgen, onderzoek wat het beste bij je past en laat iemand met je mee denken.

Je durft je vaste baan niet op te zeggen voor je sidehustle

Je weet wat je kunt en waar je naartoe wilt. Maar waarom wil je dat? En hoe specifiek ben jij in je doelen? Wat wil jij bijdragen aan de wereld en wanneer kun je successen vieren? Wij zijn helemaal voor de ‘start before you’re ready mindset’. Maar het is belangrijk om je positionering te bepalen. Investeer in je branding. Durf risico’s te nemen. Risico’s zullen helemaal niet zo eng blijken als je in jezelf gelooft. Je hebt die dromen niets voor niets, je weet dat het in je zit. Een mindset die jouw ideeën tot actie omzet, die van jouw dromen een plan maken. Zet stappen, kom in actie en doe het!

Je hebt gebrek aan focus en structuur

Ondernemen geeft veel vrijheid maar betekent ook dat je eigenlijk nooit écht klaar bent met werken. Er is altijd meer te doen. Het kan altijd beter. Hoe stel je prioriteiten als alles mogelijk is? Hoe houd je het hoofd koel als alles met de deur in huis valt? Je kunt nou eenmaal niet altijd aan staan. Focus en structuur zijn hierbij jou redding en een business coach helpt je daarbij. Door te weten waar je focus ligt en structuur aan te houden zul jij die Ultimate Hustle Mindset bezitten.

Je perfectionisme remt je af

Je bent altijd tot op de laatste seconde van je deadline de puntjes op de i aan het zetten. En eigenlijk is het nooit af. Je hebt daardoor vaak het gevoel dat het niet goed genoeg is, nog beter had gekund, of je niet alles hebt laten zien. Alhoewel deze eigenschap naar kwaliteit streeft houdt het je juist ontzettend tegen. Samen met een business coach kun jij jouw perfectionisme omzetten in zelfvertrouwen. Ontdek welke ego type je dwars zitten en welke troepen je kunt inzetten om die types de deur te wijzen. Wanneer jij jouw perfectionisme op je broekzak kent, heeft het niets meer voor je te verbergen en zit het je ook niet meer dwars.

Je hebt cheerleaders nodig

Ondernemen geeft je ontzettend veel vrijheid maar kan je ook erg alleen laten voelen. Je familie en vrienden zijn lief maar ze begrijpen niet altijd welke successen er te vieren vallen, of je een duwtje in de rug nodig hebt en waarom iets je wel of niet aangrijpt. Ga op zoek naar een Tribe. Naar andere ondernemende vrouwen die jouw onderneming snappen en je laten zien wat jij kunt en waard bent, wanneer jij dat zelf even niet meer ziet.

No time for excuses, samen met jouw tribe aan like-minded vrouwen ga jij de wereld veroveren.

Omarm die hustle mindset en realiseer jouw dromen! Check hier welke vorm van coaching het beste bij jou past.

Bang om te falen? Just own it, falen is winnen!

12-08-2020 – Shenin Lebrun

Of je nou last hebt van faalangst, een enorm ego, minderwaardigheidsgevoelens of bewijsdrang, angst zit aan het stuur. Je kunt ervoor blijven wegrijden, maar eens is je tank leeg. Dus waarom zoek je het falen niet zelf op? Als je je grootste angsten recht in de ogen kijkt zijn ze namelijk helemaal niet zo eng. Op zijn allerminst hoef je niet meer bang te zijn dat ze uitkomen. Falen is het nieuwe winnen, en wij leggen je uit waarom. Start before you’re ready!

Spoken uit jouw faal-verleden

Laten we beginnen bij de verwachtingen die jij stelt aan jezelf. Waar komen die vandaan? Zijn die verwachtingen naar je uitgesproken door anderen, baseer jij ze op voorgaande ervaringen, of vul je ze zelf in? Angst voor mislukking komt vaak voort uit een negatieve herinneringen. En die hoeven niet perse in lijn te staan met de waarheid. Het is dus goed om eens te gaan graven in het verleden. Niet om een beerput te openen, maar om te kijken op welke herinneringen jij jouw huidige verwachtingen baseert. Dat beantwoordt namelijk de vraag ‘Waar ben je bang voor?’.

Wanneer heb je in een vergelijkbare situatie gefaald? En wat gebeurde er toen? Wat probeer je nu precies te vermijden? En klopt deze vergelijking eigenlijk wel met jouw huidige ervaring? Het voordeel van angst gebaseerd op een ervaring, is dat je het dus al een keer hebt moeten doorstaan. Je bent dus hoe dan ook verder dan die vorige keer en weet nu dingen die je toen nog niet wist. De kans dat je nog een keer ‘faalt’ is dus kleiner.

Failing with Purpose

Heb jij eigenlijk wel eens over je why nagedacht? Je durft alleen te mislukken als je iets gepassioneerd wilt. Jouw belangen bij het doorzetten moeten groter zijn dan je belangen bij opgeven. Als je bijvoorbeeld de afwas ziet staan maar geen zin hebt, is je belang dat je rust nodig hebt. Maar als je nieuwe crush zo voor het eerst langskomt, is je belang om die te imponeren groter dan je belang om even te chillen op de bank. Zo werkt het ook met uitdagingen. Als het je droom is om schrijver te worden is het mailen van uitgevers met jouw manuscript een ontzettend zware en grote taak, die een lange adem vereist. Je moet dus bereid zijn om keer op keer afgewezen te worden, omdat je overtuigd bent van jouw werk, je doel en jouw ‘why’. Als je die passie niet voelt ga je nooit zoveel moeite doen en stel je jezelf teleur.

Verwacht liever dingen van jezelf die je écht graag wilt. Dit zijn de enige verwachtingen die je ook écht kunt waarmaken.

Faal expres

Angst voor falen is één van de grootste blockers van jouw succes.  Angst werkt verlammend en houdt je klein. Doe het daarom gewoon lekker expres! Als je een mislukking bent ben je vrij, vertelt coach Gary Vee. ‘Go fuck up, everyone will think you suck and everything will be upside down.’ Als het enige wat jouw tegenhoudt de angst is om te falen, doe het dan alsjeblieft gewoon. Bel die potentiële opdrachtgever op die je toch nooit te woord gaat staan, meld je aan voor dat project waar er toch betere kandidaten zijn, je hebt niets te verliezen. Hustlen is het lef hebben om te falen.

Wat zou je nu doen als je niet kon falen?

Caleb Meakins besloot vanuit deze vraag tot actie over te gaan. Hij is 40 dagen lang zijn angst om te falen aangegaan. En wat bleek? Bang zijn is niet hetgeen wat eng is, het zit ‘m in het overkomen van angst. En dat is een skill. Een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen, gewoon door te oefenen. Pas die 10.000 uur strategie van Malcolm Gladwell toe op je mislukkingen en faal genoeg om er de beste in te zijn.

Wees ongemakkelijk

“Life begins at the end of your comfort zone” zei Neale Donald Walsch ooit. En wat is dat ontzettend waar. Angst is een indicator dat je leeft, geen stop signaal, vertelde Caleb in zijn TEDx talk. Zijn stappenplan? Heb belachelijk veel moed voor 20 seconde, ken je motivatie (wat wil je bereiken?) en bedenk je wat het ergste is dat er kan gebeuren. Is het antwoord de dood of iets illegaals? Doe het niet. In alle andere scenario’s, just do it!

Heb jij nu ook zo’n zin om te falen? Word er samen met ons een ster in en Hit us up!

HUSTLE AMSTERDAM

01-07-2020 – Shenin Lebrun

Onlangs had ik een superleuk interview met HUSTLE AMSTERDAM, hét online magazine met verhalen van ondernemers uit Amsterdam en omstreken. Klik op onderstaande afbeelding om het hele interview te lezen.

GIRLS WHO MAGAZINE

18-05-2020 – Shenin Lebrun

 

#GOALS!⁠ ⁠ Ik werd geïnterviewd voor Girls Who Magazine over hoe ik mijn side hustles combineer met mijn werk bij Nike en het moederschap. Klik op onderstaande afbeelding om het artikel te lezen!

Start before you’re ready

30-04-2020 – Shenin Lebrun

Procrastination is a dreamkiller! Net zoals de perfecte man niet bestaat, bestaat het perfecte moment om te beginnen met ondernemen ook niet. Een stap doen in het donker is altijd eng, maar zodra je de eerste stap zet, krijg je vanzelf de drang om er meerdere te nemen. Zo is het precies met het ondernemen. Je kan altijd blijven wachten tot het moment dat je denkt dat je er klaar voor bent of het moment dat alles in jouw voordeel werkt, maar laten we eens eerlijk zijn: wanneer ben je er écht klaar voor?…

Het is niet verkeerd om alles goed voor jezelf te beredeneren en kijken wat jouw mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt, maar het moet niet zo zijn dat die onzekerheid jouw capaciteiten en grootse dromen voor een langere tijd in de vrieskist stopt. Dromen zijn er om te verwezenlijken, het is wat de mens drijft en er juist voor zorgt dat je ontwikkelt als mens zijnde. Dus in plaats van wachten op het juiste moment of ‘’feeling ready’’, zie het als een uitdaging om jezelf te ontwikkelen.

Ondernemen neemt veel challenges met zich mee en hoe je jezelf uit zo een challenge haalt zegt meer over jou dan over hoe goed (of misschien nog niet zo goed) jij kan ondernemen. Het proces is wat ondernemen zo mooi maakt. Aan het einde van de reis ben jij een compleet ander mens geworden en dit creëert alleen maar meer drive en voldoening.

Met de volgende tips/tools kan je ervoor zorgen dat jij die eerste stap durft te nemen:

  1. Spreek je droom/doel hardop uit.

Deze tip komt voort uit het idee dat het uitspreken van dromen en positiviteit, ervoor zorgt dat het tot leven gaat komen. Speak it and believe it.  Zodra je droom tot leven is gesproken, kan je niet meer terug. Give it all you got!

  1. Fouten maken mag.

De mens heeft altijd de neiging om heel perfectionistisch te zijn, wat ervoor zorgt dat je niks gaat doen totdat alles tot in de puntjes is geregeld en goed verloopt. De reis van het ondernemer zijn gaat met vallen en opstaan, dus je gaat zeker fouten maken. Straf jezelf hier niet teveel voor en neem de tegenslagen zoals ze komen. Hoe je jezelf oppakt na de tegenslag is wat telt, dus niet zo streng zijn voor jezelf.

  1. Make every step count!

Waarom moet alles altijd zo groot zijn! Deze maatschappij draait om ‘’the bigger, the better’’, maar wat nou als je klein begint en er gelijk voor zorgt dat je een impact maakt. De beginselen van het ondernemen zijn het meest belangrijk, maar lijken in het begin zo klein. Omarm deze kleine stappen en zorg ervoor dat je knalt op deze gebieden. Als je dit onder te knie hebt, dan zijn jouw dromen zeker niet moeilijk om te realiseren en durf je veel meer nieuwe stappen te maken.

‘’You don’t have to be great to start, but you have to start to be great’’

– Zig Ziglar